Het zijn rare tijden, voor iedereen en dus ook voor ons als zorgboerderij. Ook wij hebben te maken met alle Corona maatregelen. De dagbesteding zoals deze normaal plaats vindt met diverse deelnemers in grote groepen kan op dit moment geen doorgang vinden, ook het logeren voor deelnemers, met name voor de Jeugd, is vooralsnog gesloten. We zitten echter niet stil, maar proberen juist nu zo goed mogelijk hulp en begeleiding te bieden. Dat betekent dat de zorg op aangepaste manieren geboden wordt, zolang als de maatregelen gelden.

Dit houdt in dat we met alle deelnemers (wekelijks of soms dagelijks) contact onderhouden, veelal telefonisch en per mail. Waar nodig gaan we langs om bijv. een rondje te wandelen of ambulante begeleiding in de thuissituatie te bieden (mits indicatie toereikend is). Ook is de zorgboerderij steeds vaker weer geopend en wordt er dagbesteding geboden in zeer kleine groepjes. Iedere dag weer kijken we wat haalbaar is en overwegen we welke beslissing de juiste zou zijn. Dat valt niet mee, want we hebben een grote groep deelnemers en we zouden hen allemaal gewoon zoals normaal willen verwelkomen. Dat gaat nu helaas niet, want we moeten ons wel houden aan alle regels en richtlijnen vanuit het RIVM. Dat betekent 1,5 m afstand houden, vaker handen wassen en bij gezondheidsklachten blijven zowel deelnemers als medewerkers weg van de zorgboerderij. Gelukkig hebben we veel ruimte in en om de boerderij, waarbij het dus mogelijk is om in kleine groepjes van max. 3 deelnemers per keer dagbesteding te bieden. Dat doen we op dit moment dan ook voor alle 3 de doelgroepen (jeugd, volwassenen en senioren). Uiteraard gaat alles in overleg met de deelnemer en de betrokkenen rondom hem/haar.

Ook proberen we er voor te zorgen dat evaluaties gewoon kunnen plaatsvinden zodat de zorg ook gewoon door blijft lopen. Deze vinden op dit moment telefonisch of middels videobellen plaats. Er worden verslagen en begeleidingsplannen geschreven, Intakegesprekken gevoerd en contact onderhouden met consulenten van gemeenten en wijkcoaches. Ook worden er indicaties verlengd wanneer dat nodig is. De continuïteit van zorg heeft absoluut onze aandacht en prioriteit.

Deelnemers, ouders, verzorgers en mantelzorgers kunnen en mogen ons altijd bellen indien daar behoefte aan is. We bieden graag een luisterend oor of geven tips en adviezen voor de dagindeling thuis, nu de structuur van de dagbesteding is weggevallen. Ook kijken we graag samen naar tijdelijke oplossingen nu de dagbesteding voor een groot deel is weggevallen.

Kortom, we doen er alles aan om zichtbaar te blijven voor onze deelnemers en om in contact met hen te blijven.

De lente is de mooiste periode op de zorgboerderij, er is altijd veel werk te doen. Medewerkers zijn dan ook dagelijks bezig met het verzorgen van alle dieren en hun pasgeboren jongen, het schoonmaken en onderhouden van hun verblijven, de moestuin onderhouden en het erf bijhouden. Klussen die we normaal graag met onze deelnemers doen.
Verder wordt deze tijd ook goed benut door het doen van allerlei andere klussen. Zo wordt er veel opgeruimd en opgeknapt. Al heel wat wanden binnen de zorgboerderij hebben een nieuw fris kleurtje gekregen.

Er is veel informatie omtrent het Corona virus en alle maatregelen. Deze is niet altijd makkelijk te volgen. Daarom is er nu een handige website waar alle informatie in duidelijke taal en beeld wordt uitgelegd. Kijk daarvoor op steffie.nl